Финансирано образование в англия за български студенти



Evolution AtoZ - университети и колежи във Великобритания

ФИНАНСИРАНО ОБРАЗОВАНИЕ В АНГЛИЯ ЗА БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТИ И УЧЕНИЦИ

Всяка година над 150 хиляди чуждестранни студенти започват образованието си в британски университети и колежи. Привличат ги разнообразието от академични програми и отличните условия за обучение, както и възможностите за пълноценен студентски живот.

Въпреки неяснотите около Брекзит, британските университети продължават да бъдат приоритетен избор за българските студенти заради високите стандарти на академична подготовка, възможностите за стажове по време на обучението, както и заради достъпа до финансиране на обучението чрез нисколихвени студентски заеми, стипендии и друга финансова помощ.

Областите и специалностите, към които българските кандидат-студенти са проявили най-голям интерес тази година:
Икономика, финансиране и банкиране
Инженерни науки и нанотехнологии
Архитектура, изкуство и дизайн
Международни отношения и право
Медии, журналистика и творческо писане

Годишните такси за обучение в бакалавърски програми в Англия и Уелс варират от £7500 до £9250 в зависимост от специалността и университета. Кандидат-студентите от ЕС могат да се възползват от студентски заем, който покрива таксата на обучение за целия период на следване, като заемът се отпуска при преференциални условия и срокът за изплащане е 30 години. Някои университети в Англия предлагат и стипендии, както и отстъпка от таксата за обучение, настаняване или еднократна финансова помощ в брой.

Таксите за магистърски програми в Англия са между £3500 и £18000 паунда в зависимост от университета и специалността. Кандидатите от ЕС могат да ползват студентски заем за финансиране на магистърската си програма, независимо от формата на обучение – редовна или задочна. Максималната сума на кредита е £10000 и се изплаща директно по сметка на кандидата в британска банка. За отпускането на кредит студентът трябва да има бакалавърска степен, да е под 60 години, досега да не е записвал магистратура, да е гражданин на ЕС и да е живял през последните 3 години в страна от ЕС. Заемът се отпуска при преференциални условия и трябва да бъде изплатен в рамките на 30 години.

Обучението в бакалавърски програми в Шотландия е субсидирано от държавата. За български граждани таксата се опрощава. Студентите в магистърски програми също могат да ползват заем до £3400, но само за специфични програми.

За живот във Великобритания са необходими между £600 - £700 на месец, като в Лондон, Единбург и другите големи градове сумата може да доближава £1000 - £1200. Настаняването в общежитие струва между £75 и £130 на седмица в зависимост от вида и размера на стаята и обикновено включва разходите за ток, вода, отопление и интернет.

Comments

Popular posts from this blog

Higher education institutions in the UK

Финансирано образование в Англия

Финансиране на студенти